قطعات نصب سطحی (SMD) چیست و چه کاربردهایی دارد؟مزایا قطعات SMD و معایب استفاده از این قطعات چیست؟این قطعات چگونه و با چه روش هایی ساخته می شوند؟
استفاده از لوازم برقی در طول شبانه روز اجتناب ناپذیر است و شما در طول روز حداقل با چند وسیله الکترونیکی سرو کار خواهید داشت.این قطعات ممکن است برای تفریح ،کار،و یا موارد بسیار مهم تری مانند لوازم پزشکی و یا صنعتی باشد.آیا تا به حال به قطعاتی الکترونیکی که درون این دستگاه ها استفاده شده است دقت کرده اید؟و یا تصاویر اولین کامپیوتر دنیا و یا اولین وسیله های الکترونیکی را مشاهده کرده اید؟این وسیله ها معمولا بسیار بزرگ و جاگیر هستند و با گذشت زمان و پیشرفت در طراحی و تولید قطعات الکترونیکی ظریف تر و کارآمدتر شده اند.قطعات SMD نیز با فناوری جدید و متفاوت باعث جمع و جورتر شدن قطعات و بردهای الکترونیکی و به طبع آن کوچکتر شدن و کارایی بهتر لوازم برقی می شوند.در ادامه این مقاله شما را با مزایای قطعات SMD و معایب آن آشنا خواهیم کرد.
قطعات SMD (نصب سطحی) چیست؟
فناوری (SMT) نصب سطحی که به منظور کوچک تر کردن و کارایی بهتر قطعات الکترونیکی و نحوه نصب آنها بر روی بردهای الکترونیکی ایجاد شده است قطعاتی تولید می کند که از لحاظ ابعاد بسیار کوچک تر از قطعات معمولی هستند روش نصب آنها بر روی برد الکترونیکی نیز متفاوت است. این قطعات از لحاظ نحوه کارکرد تفاوت چندانی با قطعات معمولی الکترونیکی ندارند و تنها تفاوت آنها کوچکتر و ظریف بودن آنها نسب به قطعات معمولی است و اینکه قطعات معمولی از زیر برد لحیم می شوند در صورتیکه قطعات SMD از محل قرار گرفتن و به طور مستقیم و از روی برد به راحتی لحیم شده و به همین ترتیب حجم کمتری را هم اشغال می کنند.
مزایای قطعات SMD (نصب سطحی)
- قطعات تولید شده با این روش بسیار کوچکتر از قطعات معمولی هستند که این واضح ترین مزایای قطعات SMD می باشد.
- قطعات SMD را می توان در دو طرف برد الکترونیکی نصب کرد.
- این قطعات به صورت خودکار و با استفاده از ماشین آلات نصب می شوند و همه موارد استاندار را نیز رعایت می کنند و به همین علت نیز درصد خطای نصب در آنها بسیار پایین می باشد.
- در صورت تولید انبوه این قطعات هزینه کمتری را در بر خواهند داشت و این مورد از اساسی ترین
- مزایای قطعات SMD می باشد.
- بردهای الکترونیکی با تکنولوژی SMD را می توان در زمان کمتری ساخت و مونتاژ کرد و به تولید انبوه رساند .
- این قطعات بسیار کوچک و ظریف هستند بردهای الکترونیکی که با این قطعات ساخته می شوند نیز بسیار کوچک و ظریف خواهند بود.
- قلع کمتری در ساختار این قطعات استفاده می شود.
- میزان برق کمتری مصرف می کنند و میزان گرمای تولید شده نیز بسیار کمتر است و این از مزایای قطعات SMD می باشد.
- تراکم قطعات در بردهای الکترونیکی با روش نصب سطحی و قطعات SMD بیشتر می باشد.
- در بردهای الکترونیکی می توان از قطعات SMD و معمولی به طور همزمان نیز استفاده کرد و این مورد نیز
- مزایای قطعات SMD می باشد.
- بردهای الکترونیکی که قطعات معمولی روی آنها نصب می شود نیاز به سوراخ کاری داشتند تا پایه های قطعات از آنها عبور کنند و در پشت برد محکم می شوند ولی قطعات SMD به دلیل نصب شدن بر روی برد نیاز به این سوراخ خا ندارند (سوراخ کاری در برد زمان می برد و هزینه در بر دارد)
معایب استفاده از قطعات (نصب سطحی) SMD
- قطعات SMD به دلیل ظرافت بالایی که دارند در برابر ضربه مقاومت کمتری دارند و سریعتر می شکنند.
- استفاده از این قطعات در ولتاژ های بالا باعث ایجاد جرقه می شود.
- در SMD ها میزان اختلاف ولتاژ در دوسر قطعه وجود دارد.
- قطعات SMD در مقابل رطوبت نیز دوام کمتری دارند.
- قطعات SMD از روی برد لحیم می شوند و در صورت کوچکترین اشکال ممکن است ازجای خود خارج شوند و کنده شوند.
- قطعات SMD به دلیل کوچک بودن قطعه فضای کمتری برای رمز گذاری و علامت گذاری دارند و در هنگام خواندن یاز هست که بزرگنمایی اتفاق بیفتد ولی در نمونه معمولی تمام این علامت گذاری ها با چشم نیز قابل مشاهده می باشد.
- در قطعات SMD که از روش نصب سطحی استفاده می شود برای قرار گرفتن قطعات از خمیر لحیم استفاده می شود که ممکن است با گرما دچار آسیب شوند.
- قطعات SMD بسیار ریزو ظریف هستند و نیاز لحیم کاری با دقت دارند و در صورت عدم لحیم کاری تخصصی هنگام جدا کردن یک قطعه ممکن است قطعات دیگر بر روی برد نیز آسیب ببینند و از جای خود کنده شوند.