تکنولوژی برد مدارچاپی پرکاربردترین فناوریها در صنایع الکترونیکی است. انواع بردهای مدارچاپی در طی چند دهه اخیر به طور چشمگیری توسعه یافته و بهبود یافته است. می توان تکنولوژی ساخت آن ها را به صورت دسته های زیر معرفی کرد:
این نوع از بردها به لحاظ ضخامت، جنس لایه و حتی ضخامت لایه مسی دارای تنوع هستند. شناخته شدهترین و اصلیترین موادی که در لایههای عایق آن استفاده میشود، شامل الیاف های شیشه تنیده شده با رزین، که آن ها را با نام فایبر گلس نیز میشناسیم، ورقهای نخ فنولیک، ورق نخ و رزین که نیم فایبر هم گفته میشود. ضخامت بردههای چاپی معمولی ۰.۶ میلی متر میباشد، اما در خصوص بردهای فایبرگلس تنوعی که بین لایههای عایق وجود دارد از ۰.۲ الی ۳.۲ میلی متر متغیر است که خود این نوع از مدارها نیز به چند گروه زیر تقسیم می شوند:
بردهای مدار چاپی انعطاف پذیر به وسیله فناوری نوینی با نام فوتولیتوگرافی طراحی و تولید میشوند. این نوع از مدارهای چاپی به صورت ترکیبی از سیمهای مدور و فیبر مدار چاپی میباشند، یعنی از مزایای هر دو نوع مدار برخوردار هستند. انعطاف پذیری در این نوع مدارها بسیار زیاد است و در عین حال که تکرارپذیری و تراکم دقیقی در این نوع مدارها وجود دارد. از مزیتهای خوب این مدارهای چاپی کاربرد دمایی بسیار بالا، کاهش یافتن هزینهها، اطمینان و دوام و کاهش وزن میباشد. بردهای چاپی انعطاف پذیر در بیشتر مواقع جای بردهای معمولی و ساده را گرفته اند، چون این تکنولوژی برخی مزیتها مانند کاهش وزن، کاهش هزینه مونتاژ و فضا، رفع کردن مشکل در اتصالات داخلی بردها و غیره را دارد. این نوع از بردها به دو دسته بردهای انعطاف پذیر ثابت و بردهای انعطاف پذیر پویا تقسیم میشوند که گزینه اول به صورت منعطف طراحی شده در همان حالت نیز باقی میماند و نوع دوم دارای انعطاف پذیری و یا تحمل فشار در حین کار و در بازه از زمان میباشد.
پیشنهاد مطالعه مقاله: بهترین نرم افزارهای طراحی آنلاین مدار
این بردها نوعی از مدارات چاپی میباشند که یک قسمت سخت و یک قسمت انعطاف پذیر دارند. از مزیت خوب آنها نیز انعطاف پذیری بسیار بالا و خوب و در عین حال سختی قابل توجه به طور همزمان میباشد که میتواند تعداد بسیار زیادی از قطعات را ساپورت کند، علاوه بر موارد ذکر شده این نوع مدارها فضای بسیار کم و اندکی نیاز دارند، به همین جهت معمولاً در صنایع نظامی کاربرد خوبی دارند.
این نوع مدارها نامهای متفاوت و مختلفی دارند، اما تمامی آنها به یک معنا یعنی مدار چاپی پایه فلزی ارائه میشوند. جهت انتقالات حرارتی بیشتر در این بردهایی که تحت حرارت بسیار بالا تولید میشوند، از مدارهای چاپی نوع پایه فلزی استفاده میکنند، چون پایه آنها فلزی است، بنابراین میتواند حرارت و گرما را به خوبی دفع کند. به طور معمول نیز این پایه فلزی از جنس آلومینیوم است، چون علاوه بر قیمت مناسب میتواند حرارت و گرما را نیز به خوبی هدایت کند، البته عملکرد مس بهتر میباشد، اما به علت قیمت بالا کمتر استفاده میشود. استیل نیز در مقایسه با مس و آلومینیوم سختتر میباشد، ولی هدایت گرمایی در آن کمتر است.
امروزه انواع بردهای مدار چاپی با پایه آلومینیومی راه حل خوب و مناسبی برای کاربردهای با توان بالا میباشد. نوع مدار چاپی آلومینیومی که برد هادی حرارت هم گفته میشود، به دلایل مختلفی که ذکر شد کاربرد بیشتری پیدا کرده است. در واقع این نوع از بردهای مدار چاپی به صورت یک روح هستند که از سه لایه مختلف ساخته شدهاند. در این بردها معمولاً یک لایه بسیار نازک از عایق الکتریکی وجود دارد که هادی حرارتی میباشد. این ورقه بین دو ورقه نازک مسی و ورقه نسبتا ضخیم آلومینیومی تعبیه شده است. حرارت در مدارهای الکتریکی نیز به وسیله لایه عایق به قسمت آلومینیوم منتقل میشود، به این ترتیب از سوختن مدار پیشگیری خواهد شد. لایه عایقی که در این بردها وجود دارد معمولا ۵ الی ۱۰ برابر برای هدایت حرارت بهتر از انواع بردهای معمولی عمل میکند و از آنجایی که دفع حرارت بهتری دارد، میتوانیم وزن مس را نسبت به استانداردهای پیشنهاد شده کمتر در نظر بگیریم.
در صنایع مختلف نیز بردهای آلومینیومی کاربرد بیشتری دارند. به علت حرارت بسیار بالا در این نوع از ال ای دی ها از بردهای آلومینیومی استفاده میشود، چون حرارت به آسانی به این لایه منتقل شده و همانطور که گفته شد از سوختن مدار پیشگیری میکند. البته بردهای آلومینیومی نه تنها ارزان نیستند، بلکه قیمت بالایی نیز دارند اما مزیتهای خوب آن موجب میشود که بیشتر از انواع دیگر بردهای مدار چاپی استفاده شوند.
آن دسته از انواع بردهای مدارچاپی که محدودیتها و ویژگیهای خاصی دارند، جزو بردهای با تراکم بالای اتصالات دستهبندی میشوند. بردهای مدار چاپی دارای وایای کور، میکرووایا، فاصله بین مسیرهای خیلی نزدیک، مدفون و ترکهای خیلی نازک جزو این نوع از مدارها هستند. مدارهای چاپی چند لایه در انواع تبلتها و گوشیهای تلفن همراه نیز جز همین دسته قرار میگیرند.
با افزایش یافتن فرکانس پایداری سیستم و تلفات سیستم در بازه های فرکانسی اهمیت می یابد، بنابراین با این افزایش یافتن پارامترهایی هم می شوند که قطعاً انتخاب کردن فیبر مورد نظر متاثر از همین پارامترها می باشد، مثلاً بردهای ra فرکانس کاری بسیار بالایی دارند، بنابراین به استفاده از موادی نیازمند هستند که ثابت دی الکتریک در آنها پایهدار می باشد. انتخاب کردن ماده برد نیز به ویژگی ها و پارامترهای مختلفی مانند طراحی محصول، هزینه نهایی محصول، فرکانس کاری دما و غیره بستگی دارد.
بردهای فرکانس بالا معمولاً برای کاربردهای نظیر نرخ دیتا و وایرلس که در رنج گیگاهرتز قرار دارند، خواستار ویژگی های زیر هستند:
به طور کلی این نوع از بردها به صورت فرکانس های بسیار بالاتر از حدود یک گیگاهرتز بیان می شوند و در تولید بسیاری از بردهای مدار چاپی از نوع فرکانس بالا استفاده می شود که به آن تفلون نیز میگویند.
پیشرفتهای اخیر در تکنولوژی انواع بردهای مدارچاپی نقش کلیدی در توسعه و افزایش عملکرد ابزارهای الکترونیکی دارند. هر یک از انواع بردهای مدارچاپی که مورد بررسی قرار گرفتند، از بردهای منعطف سخت گرفته تا بردهای با پایه فلزی و بردهای مدار چاپی با تراکم بالای اتصالات، ویژگیها و مزایای خاص خود را دارند که آنها را برای کاربردهای خاص مناسب میسازد.
جهت مشاهده خدمات شرکت آرا افزار به وبسایت این شرکت مراجعه شود.
کیلومتر 26 اتوبان تهران کرج، اولین خروجی پس از گرمدره، بعد از انستیتو پاستور توحید، پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، ساختمان 302 ، آرا الکترونیک افزار