هزینه تمام شده محصولات، همواره از بزرگترین دغدغه های تولیدکنندگان داخلی بوده است. اغراق نیست اگر بگوییم کاهش هزینه های تولید همواره از مهم ترین مسائل تولیدکنندگان در راستای تعیین استراتژی ها می باشد. از آنجایی که تولید برد الکترونیکی از اصلی ترین اجزای هر محصول الکترونیکی می باشد، کاهش قیمت مدار چاپی pcb می تواند در هزینه های تولید محصول صرفه جویی به سزایی داشته باشد.
در این مقاله سعی داریم مواردی که در تعیین قیمت مدار چاپی یک برد الکترونیکی تاثیر گذار هست را بررسی نماییم.
محاسبه قیمت مدار چاپی تابع عوامل زیادی است که تک تک آنها را با هم مرور خواهیم کرد:
بردهای الکترونیکی بسته به عملکرد و پیچیدگی مدار از یک لایه تا چندین لایه می تواند داشته باشد. هرچه مدار الکترونیکی پیچیدگی بیشتری داشته و عملکرد آن پیچیده تر باشد تعداد لایه های مدار چاپی نیز بیشتر می شود. هر چه تعداد لایه های مدار چاپی pcb بیشتر باشد به تبع آن قیمت مدار چاپی نیز افزایش می یابد. لذا در طراحی محصول الکترونیکی خود باید به این نکته توجه داشته باشید که تا جایی که امکان دارد از طراح خود بخواهید که برد را با تعداد لایه های کمتری طراحی کند. البته باید به این نکته توجه داشت که نباید کیفیت بالای طراحی را فدای قیمت کرد.
مدار چاپی pcb بسته به نوع عملکرد می تواند جنس های متفاوتی داشته باشد. جنس های معمولی که برای ورق مدار چاپی استفاده می شوند شامل فایبرگلاس fr4 ، سم CEM ، فایبر 1 یا fr1 ، فنولیک یا استخوانی و آلومینیوم می باشد.
ورق fr4 بالاترین کیفیت را دارد و در بیشتر مدارهای الکترونیکی از آن استفاده می شود و البته بالاترین قیمت را نیز در میان ورق های ذکر شده دارد. پس از آن قیمت ورق fr1 و CEM قرار دارند که تقریبا هم قیمت می باشد. ورق CEM در برد الکترونیکی بسیاری از لوازم خانگی و بردهای سوئیچینگ و انواع آداپتورها کاربرد دارد. پس از آن بردهای آلومینیومی است که بیشتر در بردهای روشنایی و چراغ های اس ام دی SMD استفاده می شود. ارزانترینن جنس ورق مدار چاچی هم ورق فنولیک یا استخوانی می باشد. این ورق بیشتر در تولید بردهای الکترونیکی ساده که قطعات زیادی ندارند و هزینه تمام شده باید خیلی پایین باشد استفاده می شود، مانند بردهای محافظ برق.
علاوه بر جنس و تعداد لایه های برد الکترونیکی، از دیگر مواردی که در تعیین قیمت مدار چاپی تاثیر گذار است ضخامت ورق مدار چاپی می باشد. هر چه ورق pcb ضخامت بیشتری داشته باشد قیمت آن هم افزایش می یابد. ضخامت های استانداردی که برای مدار چاپی تعریف می شود حداقل 0.8 میلیمتر تا 2.4 می باشد.
در مدارهای چاپی تمامی مدار و ترک های track برد از مس تشکیل شده است. متناسب با کارکرد و عملکرد مدار مورد نظر ممکن است طراحان مختلف ضخامت های مس متفاوتی را در نظر بگیرند. ضخامت استاندارد مدار چاپی 18 میکرون و 35 میکرون می باشد.
بسته به عملکرد مدار میتوان پوشش های مختلفی را برای برد در نظر گرفت. بردهایی که هیچ پوششی ندارند به رنگ مس هستند، ولی در بعضی بردها از یک لایه پوشش قلع و سرب که اصطلاحا هات ایر HASL گفته می شود بر روی برد استفاده می شود تا قطعات در هنگام مونتاژ راحتتر مونتاژ شوند و کیفیت بالاتر رود. در بردهای خاصتر و با کیفیت بالاتر از آبکاری طلا می توان استفاده کرد. چنین بردهایی در استفاده بلند مدت اکسید نمی شوند. به این پوشش اصطلاحا immersion gold گفته می شود.
در صورتی که برد الکترونیکی به صورت مربع یا مستطیل طراحی شده باشد به صورت VCUT برش داده می شود. این کار هزینه پایین و مقرون به صرفه ای دارد. ولی در برخی از بردهای الکترونیکی به دلیل شرایط خاص و یا شکل ظاهری قالب ممکن است برش های خاصی استفاده شود. در این موارد باید از برش cnc استفاده شود. استفاده از این نوع برش باعث افزایش هزینه تولید برد می شود.
در صورتی که قصد سفارش مدار چاپی دارید می توانید از طریق صفحه ثبت سفارش مدار چاپی با ما در ارتباط باشید و یا با شماره های شرکت تماس حاصل فرمایید.
کیلومتر 26 اتوبان تهران کرج، اولین خروجی پس از گرمدره، بعد از انستیتو پاستور توحید، پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، ساختمان 302 ، آرا الکترونیک افزار