مونتاژ قطعات الکترونیکی در صنعت و برای تولید قطعات الکترونیکی موضوعی بسیار مهم و کاربردی به شمار می رود. از این رو گروه آرا الکترونیک افزار که یکی از بزرگترین شرکت های الکترونیکی ایران می باشد، این نوشتار علمی بسیار ارزشمند را برای آموزش شما عزیزان تدارک دیده است.
مونتاژ قطعات الکترونیکی از این جهت مهم است که در صنعت، این قطعات و بردهای الکترونیکی کاریردهای زیادی دارد. از انواع مختلف این بردها در صنایع مختلف استفاده خواهد شد. در واقع باید گفت که این بردها خود قطعات کوچکی هستند که قطعه های مختلف روی آن قرار داده می شوند که هر کدام وظیفه خاص خود را دارند. برای طراحی و مونتاژ این قطعات باید مهارت زیادی وجود داشته باشد و در این کار ظرافت و دقت بالایی به کار برده شود. این نکته را در نظر داشته باشید که سوار شدن و نصب قطعه روی برد الکترونیکی، باعث تغییر عملکرد آن خواهد شد. این امر باعث خواهد شد که دستگاه به درستی کار نکند.
هنگام طراحی بردهای الکترونیکی باید حتما نوع قطعاتی که قرار است روی آن سوار شود را مشخص نمود. در واقع قطعات به دو صورت SMD و DIP وجود دارند که این تقسیم بندی به لحاظ شکل ظاهری آن ها می باشد. این مونتاژ را هم می توان به صورت دستی و هم توسط دستگاه انجام داد. در روش DIP، قطعات در داخل برد قرار خواهند گرفت و به راحتی با دستگاه لحیم محکم می شوند.
زمانی که مدار روی بردهای الکترونیکی بسته شود می توان به راحتی از آن ها برای کارهای بسیار ساده مثل آزمایش های معمولی استفاده نمود. اما در روش SMD قدری تفاوت وجود دارد. این قطعات مونتاژی مدل دیگری هستند و روی سطح مدار چاپی قرار گرفته و همان جا لحیم خواهند شد. پس از نصب این قطعات بر روی برد اصلا نیاز نیست که برد را سوراخ نمود و می توان با استفاده از پد این کار را انجام داد.
همزمان با پیشرفت تکنولوژی در تمام زمینه ها نیز پیشرفت هایی مشاهده خواهد شد. محصولات الکترونیکی نیز از همان تکنولوژی بالا بهره مند خواهند شد و به همین دلیل بردهای الکترونیکی نیز ظرافت بیشتری پیدا می کنند. از این رو می توان قطعات SMD و DIP به صورت ترکیبی در برد ها مونتاژ شود. مونتاژ قطعات الکترونیکی باید با روش های پیشرفته انجام شوند. در روش SMD قطعات روی برد نصب و سپس لحیم می شوند. اما در مورد قطعات DIP قضیه فرق دارد. در این روش پایه های قطعات الکترونیک از سمت پشت برد ثابت خواهد شد و لحیم می شود. روش SMD بسیار مقرون به صرفه تر است و سایز قطعات آن کوچک تر است. مونتاژ این قطعات بسیار راحت تر و سریع تر و همچنین با هزینه بسیار کمتری انجام خواهد شد و نکته مهم این است که نیروی انسانی کمتری به کار گرفته می شود.
در قسمت قبل اشاره شد که می توان مونتاژ قطعات الکترونیکی را به صورت ترکیبی انجام داد. به این صورت که از هر دو نمونه مونتاژ DIP و مونتاژ SMD بر روی برد الکترونیکی انجام داد. به این شیوه طراحی بردها با دقت بیشتری انجام شده و ظرافت بیشتری از آن ها مشاهده خواهد شد. در این روش تمام مراحل هر دو نوع مونتاژ برد الکترونیکی به مرحله اجرا در می آید.
یکی از مزیت های مهم این روش سرعت بسیار بالا می باشد. دلیل این امر انجام آن با دستگاه و به صورت خودکار می باشد. این روش در تیراژ های بالا بسیار مقرون به صرفه خواهد بود. یک نکته مهم را نیز عنوان نماییم که در روش DIP اطمینان بیشتری وجود دارد و استحکام زیادی در آن مشاهده می شود. حتی با وجود این که سرعت این روش بسیار کم است.
همچنین در این روش به شابلون و استنسیل اصلا نیاز نیست و می توان گفت که در تیراژهای پایین بسیار اقتصادی می باشد. یکی از موضوعات مهم این است که به دلیل دماهای بالا امکان دارد بعضی از قطعات خراب شوند. برای این که چنین مسئله ای اتفاق نیفتد بهتر است از روش دستی استفاده شود. از سوی دیگر برخی از قطعات مرکز ثقل ندارند چون شکل درست و متعادلی ندارند. پس امکان دارد که در مونتاژ مشکلاتی به وجود بیاید. پس باز هم توصیه می شود که از روش مونتاژ قطعات الکترونیکی به صورت دستی استفاده کرد.
تمام محصولات الکترونیکی جدید با توجه به پیشرفت علم و صنعت، پیچیده تر هستند. بردها روز به روز کوچک تر می شوند و در مقابل باید توان آن ها نیز افزایش داشته باشد. در روش ترکیبی از قطعات در هر دو روش به کار برده می شود. همچنین در تمام مراحل انجام مونتاژ هر دو روش با هم ترمیبغ و انجام خواهند شد.
سخن پایانی
در تمام شرکت های الکترونیکی ایران، از علم و صنعت به صورت پیشرفته استفاده می شود. در گروه آرا الکترونیک افزار نیز تولید برد الکترونیکی با شیوه های نوین و پیشرفته صورت می گیرند. در تمام زمینه ها می توانید با کارشناسان ما مشورت نمایید.
کیلومتر 26 اتوبان تهران کرج، اولین خروجی پس از گرمدره، بعد از انستیتو پاستور توحید، پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، ساختمان 302 ، آرا الکترونیک افزار