اکثر مدارهای الکترونیکی برای کار کردن نیاز به جریان مستقیم DC دارند که مولدهای برق مانند برق شهری جریان متناوب AC دارد و باید آن را تبدیل به جریان مستقیم DC کرد که این کار را به وسیله انواع برد رکتیفایر می توان انجام داد. رکتیفایر ها نقش یکسو کننده را ایفا می کنند و جریان برق را فقط از یک سو عبور می دهند یعنی جریان AC را به DC تغییر می دهند.رکتیفایر ها از دیود های P-N برای یکسو کردن جریان متناوب به جریان مستقیم استفاده می شود.قسمت مثبت باطری به قسمت P (آند) دیود وصل می شود و بایاس مستقیم ایجاد می کند و جریان به صورت مستقیم جریان چیدا می کند.یکسو کننده ها به صورت یکسو کننده های تحت کنترل سیلیکونی و سوئیچ های نیمه هادی مبتنی بر سیلیکون و دیودهای لامپ خلا و شیر قوس جیوه و…. تولید و ارائه می شوند.
شما عزیزان می توانید جهت سفارشات تولید برد با کارشناسان ما در ارتباط باشید .
به طور کلی رکتیفایر ها به دو دسته کلی تقسیم می شوند:
در یکسو کننده هایی که می توان ولتاژ خروجی را کنترل کرد و قابل کنترل هستند یکسو کننده های کنترل شده می گویند.برای تبدیل رکتیفایر های کنترل نشده به رکتیفایر های کنترل شده از دستگاه های حالت جامد تحت کنترل مثل SCRها، هاMosfet ،LGBT ها استفاده می شود و برای روشن و خاموش کردن SCRها به نسبت پالس گیت داده شده قابل کگنترل هستند.
یکسو کننده های که نمی توان در آنها ولتاژي خروجی را کنترل کرد یکسو کننده های کنترل نشده می گویند.یکسو کننده ها معمولا از سوئیچ ها استفاده می کنند و این سوئیچ ها می توان قابل کنترل و غیر قابل کنترل باشند.یکسو کننده های غیر قابل کنترل اجازه تغییر قدرت با میزان بار متفاوت را نمی دهند به همین علت از این یکسو کننده ها در منابع تغذیه ثابت استفاده می شود.
انواع برد های رکتیفایر جریان را به دو روش یکسو کنندگی تمام موج و یکسو کنندگی نیم موج دسته بندی می شوند که در ادامه مقاله نوضیح مختصری درباره این خاصیت یکسوکننده داده ایم :
در این نوع از یکسو کننده ها معمولا فقط یک دیود وجود دارد و زمانی که ولتاژ ورودی از صفر بیشتر است و به عبارت دیگر در بایاس مستقیم قرار دارد نیم سیکل مثبت را عبور می دهد و در ولتاژ های منفی و در بایاس معکوس که نیم سیکل منفی است جریان را عبور نمی دهد و حذف می کند و در نتیجه خروجی فقط قسمت مثبت ولتاژ و نیم سیکل مثبت خواهد بود.
این نوع از یکسو کننده ها معمولا از دو عدد یکسو کننده نیم موج درست شده اندو موج های AC که به شکل سینوسی هستند را دریافت می کنند و ولتاژ ورودی را حذف یا فیلتر نمی کند بلکه هر دو سیکل را به شکل مثبت همسو می کنند یکسو کننده ها از 4 دیود برای یک سو کردن استفاده می کنند که 2عدد برای بایاس مستقیم و 2عدد برای بایاس معکوس می باشد و ولتاژ خروجی دارای ریپل خواهند بود.
انواع برد های رکتیفایر براساس تعداد فاز به دو نوع زیر دسته بندی می شوند که به شرح زیر می باشند:
رکتیفابرهای تک فاز از 4 دیود برای یکسو کردن جریان AC به DC استفاده می شود. از رکتیفایر های تک فاز معمولا برای مکان هایی استفاده می شود که توان پایین برای تغذیه بار مورد استفاده قرار می گیرد مانند مشاغل و کسب و کارهای کوچک و مصارف خانگی که از مهمترین و پرکاربردترین آنها رکتیفایرهای نیم موج و تمام موج هستند.دیود یک یکسوساز قابل کنترل تک فاز است و تریستور یکسوکننده تک فاز غیر قابل کنترل است.
رکتیفایر های سه فاز از سه جفت یعنی شش عدد دیود لذتی یکسو سازی جریان AC به DC استفاده می شود. از رکتیفایر های سه فاز معمولا برای صنایع که توان بالایی برای تغذیه بار دارند مورد استفاده قرار می گیرد و مانند رکیفایر های تک فاز ،رکتیفایرهای سه فاز نیم موج و تمام موج با ترانس سر وسط و تمام موج با پل مداری وجو دارد و به جای دیود های معمولی تریستور بالا استفاده می شود.
کیلومتر 26 اتوبان تهران کرج، اولین خروجی پس از گرمدره، بعد از انستیتو پاستور توحید، پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، ساختمان 302 ، آرا الکترونیک افزار