اگر نگاهی به اطرافمان بیاندازیم می بینیم که بیشتر وسیله هایی که در طور روز با آنها سرو کار داریم وسیله های الکترونیکی هستند که برای کار کردن نیاز به بردهای الکترونیکی و قطعات الکترونیکی دارند و برای ساخت این دستگاه های الکترونیکی نیاز به تولید قطعات الکترونیکی داریم .قطعات الکترونیکی در مدارالکترونیکی به دو دسته اکتیو و پسیو تقسیم می شوند در این مقاله قرار است به معرفی قطعات الکترونیکی اکتیو و پسیو مدار الکتریکی بپردازیم پس تا انتهای مقاله را مطالعه بفرمایید.
زمانی که از قطعات الکترونیکی اکتیو در مدار الکترونیکی صحبت می کنیم منظورمان قطعاتی هستند که برای کار کردن نیاز به یک انرژی خارجی دارند و به عبارت دیگر نیاز به بایاس ولتاژ و ولتاژ تغذیه DC دارند و یا اینکه انرژی مورد نیاز قطعات دیگری که در مدار الکترونیکی قرار دارند را تامین می کنند . این قطعات می تواند جریان عبوری در مدارالکترونیکی را نیز کنترل کنند. قطعاتی مانند ترانزیستورها و یکسو کننده های تحت سیلیکون به طور مثال دیود ژرمانیوم به ولتاژی بین 0.2 تا 0.3 نیاز دارد و دیود سیلیکون به ولتاژی به اندازه 0.6 تا 0.7 نیاز دارند تا در مدار های الکترونیکی شروع به کار کنند. در اینجا چند نمونه از قطعات الکترونیکی اکتیو را نام می بریم تا بیشتر با آنها اشنا شوید .
دیودها با نام یکسو کننده نیز شناخته می شوند و دو سر دارند که یک سر آنها جریان الکتریکی را از خود عبور می دهد و سر دیگر آن از عبور جریان در مدار الکترونیکی جلوگیری می کنند و به عبارت دیگر جریان را یکسو می کند و از قطعات اکتیو مدار الکترونیکی محسوب می شود.
ترانزیستورها از مواد نیمه رسانایی مانند سیلیسیوم و ژرمانیوم ساخته می شوند و وظیفه آنها در مدار الکترونیکی قطع و یا تقویت سیگنال های موجود در مدار است . در مدارهای آنالوگ به عنوان تقویت کننده سیگنال استفاده می شود و در مدارهای دیجیتال نیز به عنوان کلید (سوئیچینگ)مورد استفاده قرار می گیرد و به عنوان یک قطعه اکتیو و فعال در مدارالکترونیکی شناخته می شود.
مطالب مفید : طراحی برد الکترونیکی
منابع تغذیه ای که در مدارالکترونیکی قرار می گیرند وظیفه تامین انرژی مورد نیاز کل مدارالکترونیکی را به عهده دارند که با توجه به تعریف بالا از قطعات اکتیو جزو قطعات اکتیو و فعال مدار الکترونیکی محسوب می شوند.
آی سی ها معمولا خود از قطعات و مدارها و قطعات مختلف که روی یک سطح سوار شدن تشکیل می شوند که به عنوان بک قطعه اکتیو و فعال شناخته می شوند.
قطعات دیگری در مدارهای الکترونیکی وجود دارند که بیشتر مصرف کننده انرژی هستند و خود هیچ انرژی برای مدار تولید نمی کنندو فقط می توانند انرژی را در خود ذخیره کنند و همچنین کنترلی هم بر جریان عبوری از مدارالکترونیکی نیز ندارند و یا اینکه برای کار کردن نیازی به انرژی ندارند و در هر حالت در مدار کار می کنند در اینجا چند نمونه از این قطعات را نام می بریم تا با مفهوم قطعات پسیو بیشتر آشنا شویم.
مقاومت ها قطعاتی هستند با دو پایه که در مدار قرار می گیرند و خاصیت کنش پذیری دارند یا به عبارت دیگر مصرف کننده انرژی در مدارالکترونیکی هستند و ظیفه این قطعه مقاومت در برابر عبور جریان از مدار می باشد و هر مقاومت مقدار خاص خود را داردو طبق تعریفی که از قطعات پسیو مدارالکترونیکی مقاومت ها نیز جزوئ این دسته از قطعات هستند.
سلف ها نیز از دسته قطعات الکترونیکی منفعل و پسیوی هستند که از یک یا چند حلقه سیم تشکیل شده اند و انرژی الکترونیکی در مدار را به صورت میدان الکترونیکی در خود ذخیره می کنند و حالت القایی دارند و در برابر جریان نیز مقاومت می کنند به همین دلیل است که نام دیگر این قطعه الکترونیکی القاگر می باشد .
خازن ها از حداقل دو رسانا از جنس فلز یا الکترولیت و یک عایق بینشان که از جنس آب یا کاغذ و یا پلاستیک است تشکیل شده است و از آن دسته از قطعات الکترونیکی هستند که انرژی را به صورت الکترواستاتیکی در خود ذخیره می کنند و از این قطعه برای صاف کردن سطح ولتاژ مستقیم نیز استفاده می شوند.
کیلومتر 26 اتوبان تهران کرج، اولین خروجی پس از گرمدره، بعد از انستیتو پاستور توحید، پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا)، ساختمان 302 ، آرا الکترونیک افزار